Water efficiency case study: Asda Stores Limited

September 2014

The distribution centre at Didcot is Asda’s first purpose-built depot and was constructed using eco-friendly timber and reclaimed brick from a former brown-field site.  Built in 2009, the 42,000m2 ambient goods depot serves 33 stores across the south of England. Asda has a target to reduce its carbon footprint and the company is also championing reductions in water consumption at the depot.

After a water efficiency visit provided free by WRAP through the Rippleffectinitiative, the depot undertook regular measurements of water use across the site to monitor trends. It also checked that urinal flush controllers were operating correctly, adjusted tap flow durations, undertook regular maintenance to fix leaking taps and started regular checks on overflows, pipework, valves and water-using appliances. As a result, the site reported it had reduced its annual water use by up to 500m3, saving around £1,000.

“The Rippleffect site visit and tools have helped us to identify the areas where we should focus on water efficiency.  As a result we have made some encouraging savings with the potential to save even more.”
Colin Smith, Finance Manager, Didcot Distribution Centre, Asda Stores Limited

____________________________________________________________

The Rippleffect: water efficiency for businessesFind out how much your business
can save through water efficiency.
Access the Rippleffect here.